SofaScore statističke ocjene

By

U nogometu je došlo do revolucije u kojoj i SofaScore igra veliku ulogu. SofaScore statističke ocjene odgovor su na sve veću potrebu kvantificiranja izvedbe nogometaša.

Statistike koje nogometni obožavatelji vide tijekom televizijskog prijenosa samo su mali dio podataka prikupljenih za vrijeme utakmice. Naime, postoji oko 1500 različitih događaja u svakom susretu koji se mogu prevesti u brojke. Operateri ručno unose podatke kako bi se prikupile informacije o posjedu lopte, dodavanjima, duelima, oduzetim loptama, istrčavanjima, presijecanjima, udarcima i ostalom. Naša je ideja bila iz svih tih statistika izvući korisne informacije koje jasno sažimaju igru određenog igrača.

SofaScore tim za analizu podataka godinu je dana analizirao stotine utakmica, određujući ključne pokazatelje učinka igrača i dodjeljujući vrijednost svakome od njih. Nogometu smo pristupili kao kompleksnom dinamičkom sustavu u kojem svatko ima specifičnu ulogu. Konačni je rezultat sofisticirani algoritam koji generira ocjenu igrača na ljestvici od 1 do 10, ovisno o tome što je igrač radio na terenu.

Graf koji prikazuje raspoređenost SofaScore ocjena na temelju više od 690 000 ocjena.

SofaScore statistička ocjena generira se uživo, što znači da se ažurira u stvarnom vremenu kako utakmica odmiče. Ocjena se prikazuje tek nakon desete minute, nakon što se prikupi dovoljno podataka kako bi ona bila relevantna. Ocjene su označene različitim bojama koje određuje njihova visina, kako bi korisnik već na prvi pogled mogao razumjeti utjecaj određenog igrača na igru.

Ljestvica koja objašnjava boje SofaScore statističkih ocjena.

U pravilu igrači rijetko dobiju ocjenu nižu od 6, a ako se to i dogodi, onda to obično upućuje na veliku pogrešku kao što je autogol, skrivljeni penal, crveni karton ili jednostavno jako puno manjih grešaka. S druge strane, igrači rijetko dobivaju i 10 jer takva ocjena zahtjeva gotovo savršeno odigranu utakmicu, s izuzetno malo pogrešaka.

Neymarove statistike pokazuju njegove SofaScore statističke ocjene u posljednjih pet utakmica.

Naposljetku, nogomet je igra koja vrednuje golove i ako igrač sudjeluje u golu, to naravno ima veliki utjecaj na njegovu konačnu ocjenu. S druge strane, nogomet je i puno više od samih golova, pa smo tu kompleksnost uzeli u obzir prilikom kreiranja algoritma. Cilj nam je bio da svaki igrač ima jednaku priliku za dobru ocjenu. Pa ako igrač prikupi puno ključnih dodavanja, oduzetih lopti, driblinga, presijecanja te je općenito prisutan po čitavom terenu, može dobiti višu ocjenu od igrača koji je dao dva gola, a nije ni na koji drugi način bio uključen u igru te je tek nekoliko puta dodirnuo loptu. Ovdje se radi o egzaktnoj sportskoj znanosti koja ne ostavlja mjesta za pristranost. Sve se svodi na automatski sustav koji proizvodi ocjenu na temelju statistika.

Heatmapa Mohameda Salaha iz utakmice na kojoj je dobio savršenu SofaScore ocjenu.

Nogomet je postao proizvod koji se temelji na statistikama, a SofaScore statističke ocjene brzo postaju industrijski standard za procjenu izvedbe igrača.

Ako imaš pitanje o SofaScore statističkim ocjenama, piši nam na [email protected].